maandag 16 december 2013

Nederlandse woningmarkt eind 2013 in de lift, nieuwe marktindicator wijst de weg

De woningmarkt lijkt in de lift te zitten. Is dit een korte opleving of een doorgaande trend? Om dit periodiek te bepalen heeft Invisor, partner van Waterpas Civiel Adviesbureau bij gebiedsontwikkeling, een methodiek ontwikkeld op basis waarvan een woningmarktindicator bepaald wordt per gemeente. Een gemeente kan met deze gegevens bepalen of er een tekort of een overschot aan woningen is. Dit kan zowel op woningtype als op prijsklasse aangegeven worden. Hiermee kunnen gemeenten inspelen op recente marktveranderingen en hierdoor beter sturen en richting geven aan woningcorporaties en projectontwikkelaars.
 
Stand van zaken woningmarkt eind 2013
Invisor bepaalt de stand van zaken in de woningmarkt aan de hand van 3 factoren. Hieronder worden deze achtereenvolgens beschreven en met voorbeelden toegelicht aangaande de stand van zaken in heel Nederland in december 2013.

Beschikbare voorraad (Bevo)
Met de Bevo wordt bedoeld het percentage van de nu beschikbare koopwoningen voorraad ten opzichte van het totaal aantal koopwoningen in de gemeente. Een gezonde gemeente streeft naar een Bevo van ongeveer 4 a 5 %, de voorraad is nu niet te groot, maar ook niet te klein. Wanneer de Bevo erg laag is worden de woningen erg snel verkocht, is deze te hoog dan springen de te koop borden uit de grond.

Op de kaart vindt men de klassering aan de hand van het percentage dat van de drempelwaarde van 5 % van de beschikbare voorraad wordt afgeweken. Zo leidt een Bevo percentage van 6% op de kaart naar een afwijking van 1% van de drempelwaarde. Deze gemeente zal dan dus in de gunstige categorie vallen. Uit de kaart is op te maken dat erg veel gemeenten hier een ongunstige score hebben.

Theoretische verkooptijd (Thever)
De Thever is de tijd in jaren dat het duurt om de voltallige voorraad koopwoningen te verkopen, in ogenschouw nemend dat er geen nieuwe woningen meer tot de voorraad toetreden. Het is dus een maat voor de verkoopbaarheid van woningen in een gemeente. Drempelwaarde van de Thever is hier 2 jaar, waarden hieronder zijn gunstig voor de gemeente waarden hierboven zijn ongunstig. Hoe hoger dit getal de langer het duurt voordat een woning een koper vindt.
 
Vooral in Oost-Noord-Brabant, Limburg, Gelderland, Friesland en Groningen ziet men ongunstige cijfers, hier weergegeven met de rode kleur.
 
Groei percentage (Groei)
Toename van de voorraad wanneer men de maandgegevens extrapoleert voor de jaargang typeren wij als Groei. Deze toename in voorraad kan komen door mensen die hun huidige woning te koop zetten, maar dit kan ook door oplevering van nieuwbouw woningen zijn. Hierbij wordt ook het aantal verkochte woningen meegenomen. 

De drempelwaarde vanaf gerekend wordt is hier 1% groei. Een overschrijding kleiner dan 1% wordt als gunstig beschouwd, groter dan 2% leidt tot een ongunstige score. We zien dat over een breedt scale er een positieve beweging is. Behoudens rond Eindhoven lijkt er aandacht nodig te zijn en natuurlijk op de Wadden-eilanden.

Totaal score woningmarkt (Totaal)
Deze totaalscore is de som van de drie voorgaande parameters, namelijk van de Bevo, Thever en Groei. 
Hoe groter dit getal hoe minder gunstig het met de gemeente gaat. Scores kleiner dan 4 zijn gunstig te noemen en scores hoger dan 10 ongunstig. De groene vlakken geven aan dat we zeker in de lift zitten. natuurlijk zijn er locale verschillen.

Trend september naar december 2013
Kijken we naar de totaalscore van september tov december dan zien we de volgende verschillen.

De roze, donker rood en paarse gebieden zijn zelfs achteruit gegaan tov september. De overige gebieden maken een positieve sprong, waarmee aangegeven wordt dat de woningmarkt hier er beter voorstaat.

Hoe de woningmarkt in 2014 zich gedragen?Over 3 maanden melden we ons weer. In de tussentijd vragen? Stel ze via eck@waterpas.nl en wij helpen u snel op weg met nog meer en gedetaileerdere woningmarktinformatie bij u in de regio of specifiek over uw project.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten